Luoko älykoti paremman elämänlaadun?

Vaikka parempi lämmitysresp-featurejärjestelmä tai kodin seurantajärjestelmä tekeekin elämästä hiukan helpompaa, ei tästä vielä saada kuvaa tulevaisuuden kodista, jossa jokaiseen ihmisen pyyntöön vastataan. Tätä kohti ollaan kuitenkin menossa kovaa vauhtia. Alkaen aina patjoista, jotka tarkkailevat nukkujan elintoimintoja, lamppuihin, jotka voivat säätää huoneen valaistuksen valokuvan perusteella.

Nämä laitteet luovat elämästä helpompaa, esimerkiksi hellästi kirkastuvat lamput antavat rauhallisen herätyksen aamulla ja vanhemmille ihmisille laitteet voivat muistuttaa koska nesteitä ei tule enää nauttia, jottei yöllisiä herätyksiä ole niin paljon. Työn osalta laitteet voivat kertoa mikäli puhe kohoaa liian korkealle esimerkiksi puhelun aikana ja kaikki päivän aikana kuullut laulut otetaan ylös, jolloin parhaimmista voidaan tehdä oma motivaatio soittolista. Jatkuva tiedon kerääminen antaa myös tietoa siitä, miten ruokatottumukset muuttuvat vaikka televisiosarjojen katsomisen jälkeen. Kukapa ei olisi tilannut pizzaa katsottuaan erityisen hauskan komedian, jossa pizzajuhlia riitti, tai siirtynyt salaatin puolelle katsottuaan Suurin pudottaja – sarjaa.

Koti on se paikka missä eletään ja ympäristö vaikuttaa elämänlaatuun paljon. Se voi joko vaikuttaa positiivisella tai negatiivisella tavalla, eikä kaikki älykäs teknologia ole aina hyödyllistä. Kaikilla ei ole käyttöä lusikalle, joka kirjaa jokaisen otetut lusikallisen, tai hammasharjalle joka kerää tietoa harjaustavoista. Tämä riippuu kuitenkin paljon siitä henkilöstä, joka tuotetta käyttää ja millaisia tarpeita sillä henkilöllä on.

Tiivistettynä älykkäät kodit ovat siis jo nykyään mahdollisia, mutta vain niille henkilöille joilla on jonkin verran varaa panostaa laitteisiin ja jotka ymmärtävät miten teknologia toimii. Vasta kun valtavirta saadaan mukaan saman asian kannatukseen, pystytään hyödyntämään kaikki teknologian mahdollisuus. Esimerkiksi ruokakaupat eivät lähde mukaan kommunikoimaan kodinkoneiden kanssa, ennen kuin sitä vaatii useampi ihminen. Tämä tuo myös esille erikoisen ilmiön esimerkiksi matkustaessa, koska oma koti tuntee sen jäsenet, voi hotellihuone tuntua vieraalta. Se ei pysty ennakoimaan vieraan tarpeita, jolloin sinne asettuminen tuo uudenlaisia haasteita. Samalla myös kommunikointi muiden ihmisten kanssa tulee vähenemään, kun aikaa kulutetaan teknologian kanssa puhumiseen. Vaikka tämä muutos on tietyllä tapaa välttämätöntä, on siinä vielä edessä haasteita, joihin ei ole valmiita ratkaisuja olemassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *