Kannattaako kodin muuttaminen älykkääksi?

Chris Dancy on ohjelmisto yrityksen BMC ohjaaja ja yksi älyteknologian ensimmäisistä käyttäjistä. Oman kertomansa mukaan sillä on useita erilaisia sensoreismart-homes-imageta mittaamassa jatkuvasti sydämensykettä, lämpötilaa, tehokkuutta töissä ja monia muita tekijöitä. Tämä teknologiainnostus ulottuu myös miehen kotiin asti, ja esimerkiksi sänkyyn asetetut sensorit tarkkailevat jatkuvasti nukkuvan henkilön liikkeitä, hengitystä, kuorsausta ja sydämen sykettä. Lämmityslaitteet ja valot talossa on yhdistetty älypuhelimeen ja toimistopöytä tarkkailee tilan äänitasoa, lämpötilaa ja kosteutta. Jopa lemmikkien kaulapantoihin on asetettu liikkeentunnistimet.

Dancy onkin älykotien kehityksen kärjessä ja vähitellen teknologia on saamassa jalansijaa myös suuremmilla markkinoilla, sillä teknologian hinnat tippuvat nopeaa tahtia ja kiinnostus energiaa säästäviin, vastuullisiin lämmitys ja viilennys tapoihin kasvaa. On myös arvioitu, että vuoteen 2020 mennessä älykoteihin ja niihin liittyvän teknologian liiketoiminta tulee olemaan lähes 50 miljardin euron luokkaa.

Uusin teknologia menee myös pidemmälle, kuin pelkästään etäisesti hallittavat lämmittimet. Nykyään laitteet markkinoilla voivat säädellä taloa puolestasi ja kommunikoida toistensa kanssa kuin oma yksityinen henkilöstö. Tämä kommunikointi toimii Wi-Fin tai ZigBeen avulla ja se onkin avain teknologian hyödyntämiselle. Esimerkiksi jääkaappi itsessään ei ole kovin älykäs, mutta kun se pystyy kommunikoimaan valoille, jotka kommunikoivat kaupan kanssa, siitä muuttuu erittäin älykäs.

Säästäminen

Älykkään kodin teknologia voi myös auttaa säästämään rahaa ja energiaa. Esimerkiksi termostaatit jotka yhdistyvät tietokoneeseen, tablettiin tai älypuhelimeen ovat kontrolloitavissa etänä ja nämä laitteet myös muistavat aikaisemmat asetukset ja säätävät lämpötilan automaattisesti tämän aikataulun mukaan, riippuen siitä onko kotiväki talossa, tai muualla. Tähän prosessiin sisältyy paljon pilvijärjestelmän käyttöä ja suuria määriä dataa, sillä siinä otetaan huomioon kaikki tieto mitä koti pystyy rekisteröimään aina lämpötilan muutoksista aikoihin, ulkotilan lämpötilaan ja jopa postinumeroon.

Tutkimusten mukaan tämä voi vähentää sähkölaskua jopa 20 prosentilla ja niihin on usein myös yhdistetty tunnistimet häkää ja savua vastaan. Laitteet voivat olla erilliset, eli ne kommunikoivat toistensa kanssa, ja toisen laitteen havaitessa häkää, se sammuttaa lämmittimen automaattisesti siltä osin, mistä haitallista ainetta vuotaa. Lisäksi hälyttimen ääni ei ole tavanomainen korvia särkevä piippaus, vaan se voi olla esimerkiksi hempeä ääni, joka kehottaa poistumaan tilasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *